Ketreckirály - Minőségi nyúlketrec, vadászgörény ketrec és ketreckészítés minden kisállatnak!
Üdvözöljük a KetrecKirály birodalmában! Vadászgörény ketrecek, nyúlketrecek és mindenféle kisállat boldog életéhez házak, várak és paloták.
e-mail: info@ketreckiraly.huKetrecKirály
Nyusziknak
Görényeknek
Madaraknak
Egyéb állatoknak
Akciók Ketrecek Kedvencek Rólunk Elérhetőségek Megrendelés
Főoldal > Nyuszik > A nyuszik ápolása | nyomtatás
Akár egyedi nyusziketrecet is készítünk!

A Nyuszik ápolása és gondozása



Nagyon tiszta állatok a nyuszik, hacsak nem járnak rendszeresen koszos helyeken :)

A karomvágás



Az egyik, amit otthoni környezetben tartott állatoknál mégis el kell időnként végezni. A lakásban tartott nyuszik karma nem kopik olyan mértékben, mint ahogy szabadon élő társaiké. A karmok levágását első alkalommal érdemes szakemberre bízni, hacsak nincs már tapasztalatunk esetleg más kisállat (görény vagy cica) pedikűrjében. Az állatorvosnál elleshetjük a fogásokat, hogy mekkora részét kell levágni, hogy tartsuk a nyuszit. A lényeg a nyulaknál is mint más karmos állatoknál, az élő, rózsaszín résztől visszafelé hagyjunk meg 3-4 mm-t, és csak alatta vágjuk le a szarus részt.így nem okozunk nekik fájdalmat. Azt is szokták mondani, hogy a karom hossza egyezzen meg levágás után a szőrük hosszával, ettől el lehet térni ha hosszúszőrű állataink vannak! Nem árt ha van egy segítőtársunk is a hadművelet alatt, aki segít lefogni és a figyelmét elterelni a kis áldozatunknak.

Fürdetés



A nyuszikat nem kell fürdetni! Előfordul hogy nagyon koszosak lesznek, ilyenkor is próbáljuk máshogy megtisztítani őket, egy vizes ruhával, vagy várjuk meg még lekopik róluk. Ha orvosi utasításra fürdetjük őket, akkor figyeljünk a megfelelő víz és levegő-hőmérsékletre, nehogy megfázzanak! Fürdetés helyett néha puha kefével átfésülhetjük a szőrüket, főleg vedlési időszakban!

Ivartalanítás



Az ivarérettséget 3 és 8 hónapos kor között érik el, fajtától függően. Az ivartalanított fiú - bak -nyulak kevésbé agresszívek, barátságosabbak, sokkal nyugodtabbak, és persze nem nemzenek utódokat. Az ivarérettség elérése után a hímek agresszívé válhatnak, párzási mozdulatokat végeznek szinte minden eléjük kerülő tárgyon, olykor erős szagú vizeletet spriccelnek. Ez ellen jó megoldás az ivartalanítás, amit az állatorvosok egy pár perces műtéttel elvégeznek, A nyuszik társas lények, szeretnek párban élni, ezért elengedhetetlen hogy a különböző nemű allatokat ivartalanítsuk, így nem fogják egymást bántani, és együtt maradhatnak! Az ivartalanított nyuszik tovább élnek mint ivaros társaik, így életük 3-6 évről akár 8 évre is növekedhet.Az ivartalanításról mindíg tájékozódjuk az állatorvosunknál! A nyuszikat soha ne éhgyomorral vigyük a műtétre, mivel hányni nem tudnak, ez kockázatot nem jelent. Az üresen maradt gyomor akár egy nap alatt is felmondhatja a szolgálatot! A mútét után is teremtsünk lehetőséget az azonnali ivásra, evésre! A nőstény nyulak a területvédők ,őket is ivartalanítsuk, főleg ha többet tartunk együtt. Az ő ivartalanításuk költségesebb beavatkozás mint a bakoké, de ez is megéri!

Szobatisztaság



Általában minden nyuszi szobatiszta lesz. Ezt persze lehet befolyásolni. Mindíg hagyjunk egy kis piszkos alomt abban a sarokban az alomtálban, ahova leginkább visszajár. A fiatal nyuszikat csak rövid időre engedjük ki a ketrecből, így elkerülhetőek a balesetek! Ha olyan ketrecet vásároltunk amiben külön alomtál van, és kedvencünk még fiatal, kerítsük el úgy az alomtálat hogy pár napig - esetleg egy két hétig - csak abban maradjon. így az alomtálon belül fogja azt a helyet kiválasztani, ahova piszkítani fog!

Mozgásigény



Ha egy mód van rá, engedjük ki a ketrecből a nyuszikat minél többet! Az első alkalom előtt, mindenképpen nézzünk szét a szobában (ha bent tartjuk), nincsenek-e szabadon hagyott elektromos vezetékek, olyan tárgyak, amiket nem szabad hogy megrágjanak. Ha a bútorokba is belekóstolnak időnként, ne hagyjuk magára! Figyeljünk rá, ne menjen a kiszemelt bútorok közelébe! Tudnunk kell, hogy sok szobanövény mérgező, erre is figyeljük oda, ha nem tudjuk, hogy milyen növényünk is van, inkább ne is adjuk rá lehetőséget hogy megegye!

Egyedi ketreceket is készítünk! Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

Telefon: 06/20-4-30-30-80, E-mail: info@ketreckiraly.hu, www.ketreckiraly.hu
Címünk: 2337. Délegyháza, Némedi út 8.
Nyitvatartási idő: Előre egyeztetett időpontban szinte bármikor!
Budapesttől délre, az 51-es főútról megközelíthető, az M0-ás autópályától kb. 15 percre található.
KetrecKirály - Minden jog fenntartva